Sunday, Aug 30th

Last update10:36:25 AM GMT

You are here:

Mošeje, ki odstopajo od smeri kible

E-pošta Natisni PDF

kiblaVprašanje: Molimo v mošeji v Džidi (Saudska Arabija), ki odstopa od kible (smeri proti, kateri se muslimani obračajo v molitvi) za 45 stopinj. To sem odkril s pomočjo programa Google Earth. Kakšen je predpis? Ali je potrebno spremeniti smer kible ali ne? Prosim imejte v mislih, da imam mošeje ve za to napako, vendar misli, da ni potrebno spremeniti smeri. Imam tega prav tako ni povedal vernikom, ki prihajajo v mošejo, ker se želi izogniti nepotrebnim razpravam. Kot dokaz citira hadis od Božjega Poslanca, naj je mir z njim: ''Vse, kar je med vzhodom in zahodom, je kibla.'' Imejte še v mislih, da je odločitev o smeri kible izdalo Ministrstvo za islamske zadeve.

Odgovor:

Hvaljen naj je Allah.

Če je odklon od kible manjši od 45 stopinj, je molitev še vedno veljavna, saj je dovolj, če se obrneš v smeri kible, ne pa da se popolnoma natančno obrneš proti Kabi oziroma Meki. To pomeni, da se niste obrnili stran od splošne smeri kible.

Islamski pravniki so rekli, da manjši odklon ni pomemben, in pojasnili, da veliko odstopanje od smeri pomeni odklon od dejanske smeri kible.

Ed-Derdir je rekel v Eš-Šerhu El-Kebiru (1/227): ''Veliko odstopanje od smeri pomeni: Obrniti se proti vzhodu ali zahodu. Omenjeno se navaja v El-Mudevenah.'' (Konec citata)

Takšen je predpis za prebivalce Medine. Za tiste, ki živijo severno ali južno od Meke, velja, če se obrnejo proti vzhodu ali zahodu, da so se obrnili stran od kible.

Za tiste, ki živijo zahodno od Meke, kot so recimo ljudje, ki živijo v Džidi, je smer kible  vzhod. Torej, če se obrnejo proti severu, jugu ali če obrnejo svoje hrbte proti Meki, jim je molitev razveljavljena.

Osnovni princip glede tega je pripovedovanje, katero sta zabeležila Tirmizi (342) in Ibn Madže (1011) od Ebu Hurejre, naj je Allah z njim zadovoljen: ''Allahov Poslanec, naj je mir z njim, je rekel: 'Vse, kar je med vzhodom in zahodom, je kibla.''' (Šejh Albani je v Irva' El-Galil rekel, da je pripovedovanje verodostojno. Glej tudi vprašanje 7535)

Navsezadnje je bolje popraviti smer kible omenjene mošeje.

Imam je pravilno storil, ker tega ni omenil vernikom, da bi se izognil nepotrebnim nesporazumom in razpravam.

Prijavite zadevo oblastem, da preverijo smer kible.

Naj nam Allah pomaga, da storimo tisto, kar On ljubi in s čimer je zadovoljen.

Allah najbolje ve.

Vir: IslamQA.com

Odgovoril: Islamski učenjak Muhammed Salih el-Munedždžid

Imate vprašanje o islamu? Pišite nam.