Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT in /domains/resnica-haq.com/public_html/templates/ja_teline_iii/libs/mobile_device_detect.php on line 72 Olivno olje

Sunday, Feb 23rd

Last update02:14:18 PM GMT

You are here:

Olivno olje

E-pošta Natisni PDF

olivno-olje-ibn-kajjim-medicinaOljka (ar. za olivo 'zejtun') je blagoslovljeno drevo, ki je omenjeno v Kur'anu (Koranu)1, njena vejica pa simbolizira nudenje miru. Olivno olje se pridobiva iz zrelega ploda oljk iz družine Oleacea. Svojstveno prebivališče tega olja je predvsem mediteranski bazen, ki se razteza preko Srednjega vzhoda in Južne Evrope, nahaja pa se tudi na severnoafriških deželah: Maroko in Tunizija.

Ebu Hurejre, naj je Allah z njim zadovoljen, pripoveduje od Allahovega Poslanca, naj je Allahov mir z njim: »Uporabljajte olivno olje kot hrano in kot zdravilo, ker se ga pridobiva iz blagoslovljenega drevesa.« (Abdurrezak v ''Musannifu'', 19568; Ibn Madže, 3319; Hakim, 4/122, pravi, da je sahih; z oceno se je strinjal Zehebi)

Olivno olje je na prvi stopnji vroče in vlažno. Kvaliteta olja je odvisna od kvalitet oliv, ko se gnetejo. Najboljše olje se pridobiva iz popolnoma zrelih oliv, ko pa se pridobiva iz nezrelih oliv, pa vsebuje hladne in suhe lastnosti. Rdeče olive dajejo olje, ki ima lastnosti, ki so med omenjenima ekstremoma.

Pitje olivnega olja se uporablja za zdravljenje zastrupitve s hrano, poganja čreva in odstranjuje gliste. Starejše je olje, večja je stopnja njegove vročine in učinkovitosti pri razgrajevanju substanc. Poleg metode gnetenja se olivno olje prav tako lahko pridobiva v procesu ločevanja vode (dehidrogenacija) in v tem primeru je olje manj vroče, blago in učinkovitejše. Vse vrste olja naredijo kožo bolj mehko in zavirajo proces staranja las. Voda pomešana z olivami je uporabna pri zdravljenju kožnih opeklin, preprečuje pojavljanje mozoljev, krepi dlesni in dobra je za herpetična vnetja in neka alergijska stanja kože (tj. lat. Urticaria).

Listi oljke so uporabni pri infektivnim obolenjem, vključujoč lokalna vnetja kože, katerim sledijo vročice, ekcem in poškodbe, povzročene z ugrizi godalcev. Žvečenje teh listov je dobro za zdravljenje glivičnih vnetij v ustih (lat. Aphthous stomatitis) ali na ustnicah, uporablja pa se tudi za zdravljenje srbečice in vnetja kože (lat. Cnidosis), kot tudi za kontroliranje pretiranega znojenja.

Iz knjige (prevod in priredba): Et-Tibbun-Nebewi (Poslančeva medicina)

avtor: šejhul-islam Ibn Kajjim el-Džewzi (živel pretežno v 14. Stoletju – gregorijansko štetje)

Še na kratko od Ebu El-Fadla Dželaluddina Es-Sujutija (živel pretežno v 15. stoletju – gregorijansko štetje):

Če uporabljamo olivno olje kot mazilo, potem le-to krepi lasišče in odstranjuje staranje las. Pitje olja je koristno v primeru zastrupitve. Olje prav tako zmanjšuje bolečine v trebuhu in črevesju in uničuje gliste. Vsa zdravila razen olivnega olja slabijo želodec. Najbolj znana vrsta oliv je 'infak'.

Ibn Omer, naj je Allah z njim zadovoljen, pripoveduje znani hadis: »Uporabljajte olivno olje in mažite se z njim, ker se le-to pridobiva iz blagoslovljenega drevesa.«

V ajetu je omenjeno: »Ustvarili smo tudi drevo na Sinajski gori, katero daje zejtin in začimbo tistim, ki ga jedo.« (23:20)

Olivno olje je najboljša začimba.

Od Alkame ibn Amira nam je prispel sledeči hadis: »Vsaka vrsta oliv je za vas pa se zato mažite z olivnim oljem, ker je le-to resnično kot pomoč tistim, ki imajo probleme s hemoroidi.« Ibn el-Džewzij beleži ta hadis.

Zelene olive so zelo hranljive. Krepijo želodec. Črne olive niso dobre za želodec. Slane olive so dobre za zdravljenje opeklin. Žvečenje listov oljk pomaga pri vnetjih ustne sluznice, herpesa, mozoljev in srbečice.


1 - V imenu Allaha, Milostnega, Usmiljenega!

1. Pri smokvi in oljki

2. in Sinajski gori!

3. Pri tem varnem mestu:

4. Človeka ustvarimo v najlepši podobi,

5. potem ga bomo vrnili na najnižjo stopnjo –

6. samo ne tiste, ki bodo verovali in dobra dela opravljali; njih čaka večna nagrada!

7. Kaj te torej napeljuje, da zanikaš obračun –

8. Ali ni Allah najpravičnejši sodnik?! (Prevod pomena 95. sure, Et-Tin (Smokva))